Tako kot prava ljubezen je tudi izjemen okus za dobro hrano slep.

Raziščite, zakaj je okušanje odlične hrane še boljše, če izključimo vse druge čute razen okusa.
Hitre povezave
Objavljen blog december 20, 2018
Urejeno marec 29, 2024

Na svoj vid smo postali preveč odvisni. Skoraj vse doživljamo z očmi, vendar imamo še štiri čutila, ki jih pogosto izključimo, brezobzirno in brez pardona izpustimo, ker če pogled na naš krožnik ni vreden Instagrama, potem gotovo ne more biti okusen, kajne? Naš svet na Instagramu, v katerem ocenjevanje kakovosti vsega traja povprečno 4 mizerne sekunde, da se odločimo, ali je nekaj vredno doživeti ali ne, ponuja zelo omejeno količino površinskih dobrin. Pravzaprav v vsem, od ljudi, ki jih imate radi, do hrane, ki jo vsakodnevno uživate. Kaj pa, če bi vam bil vid odvzet, začasno odvzet, da bi se lahko resnično prepustili hrani, ki jo uživate, brez svojega najmočnejšega in prevladujočega čuta? Kakšen okus bi imela hrana in pijača?

Kje se je vse začelo

V zadnjem desetletju so se vedno bolj uveljavljale restavracije "Dine in the Dark" ali "Dans le Noir", v katerih gostje plačajo za uživanje hrane in pijače v popolni temi.

Njeni začetki segajo v Francijo, kjer se je vse začelo. "Le gout du noir" ali "okus teme" je figurativni prevod prve pariške temne restavracije, ki jo je ustanovil Michel Reilhac, ki je ponujal hrano in pijačo v popolni temi pod vodstvom slepih in slabovidnih natakarjev. Uradni program je bil predstavljen konec devetdesetih let, poleti 1999 pa je sledilo odprtje restavracije v okrožju Montorgueil. Vendar je bila restavracija odprta le začasno. Štiri leta pozneje je francoski podjetnik Eduard de Broglie v sodelovanju s fundacijo za slepe Paul Guinot ustanovil restavracijo "Dans le Noir", ki se je pozneje razvila v prvo mednarodno verigo temnih restavracij, ki so jo kasneje prilagodili v Londonu, Aucklandu, Madridu, Barceloni, Nici, Nantesu in Sankt Peterburgu.

Odsotnost enega čuta

Vendar pa je vredno večerjati v temi, saj naj bi bila privlačnost za oči polovica obroka, kot pravijo gurmanski strokovnjaki. Po ljudski intuiciji pa je posledica tega okrepitev drugih čutov. Čutila za vonj in okus postanejo vse bolj dovzetna za razlike v teksturi in konsistenci. Vonj in okus hrane se okrepita, ko ugasnemo luči, hrana v temi pa posledično postane zdrava celostna izkušnja.

Večerja v temi v Ljubljani

Ob prihodu morajo gostje vse naprave, ki oddajajo svetlobo, pustiti v garderobnih omaricah. Z občutkom in okusom se lahko prebijajo skozi skrivnostni meni, ki jim ga postrežejo visoko usposobljeni natakarji. Ne boste doživeli le popolnega čutnega potovanja, temveč tudi povsem nov način druženja. Ponovno odkrivanje drugih čutov je tudi način, kako se vrniti k osnovam. Vsak večer ima tudi ekskluzivni program, kjer vas bo zabavljač vodil skozi različne izzive in igre, ki bodo edinstven večer naredili še bolj zasvojljiv.

O avtorju

Druge objave na blogu

Romantična valentinova večerja v temi

Najbolj romantična večerja v Ljubljani, kjer se lahko v popolni temi na Valah resnično povežete s svojim partnerjem in hrano...
4 min branja
Preberi več

KULINARIČNO DOŽIVETJE, VEČERJA V TEMI

Bi večerjali v popolni temi? Ko smo prvič slišali za to novost v središču Ljubljane, smo se spraševali, ali bomo...
7 min branja
Preberi več

Sofinanciranje EU

Projekt je sofinancirala EU. Naša vizija je ustvariti tematska kulinarična doživetja. Ime operacije: Inovativna kulinarična...
1 minuta branja
Preberi več
Edinstveno doživetje večerje v črni restavraciji
© Avtorske pravice Večerja v temi
Portfeljsko podjetje Odkrivanje sveta.